A VIJIDIA ACRITEANA

Ca u juarnu da vijidia e nateadu,
unn’è cumi tutti d’eatri p’pè l’acriteanu,
u si capisci già da matina,
quannu i fimmini armeati e daganaturu e quetri,
m’pastani farina p’pè feari i maccarruni.
I tavudi n’tri cheasi su chini e durci:
ci sù turdilli, cullurialli, crustudi e turruni.

I mascudi, tutt’ì quanti
n’tra su juarnu festivu,
si n’chiudini n’tri barri c’cù l’amici
e si fricani jumi e proseccu e d’dè spumanti.

I quatrarialli, m’meci, sutta d’arburu cumi ciotarialli,
scrivini a dittarella a babbo nateadu.
Ad’illi u li n’iì frica nenti ca i peatri su senza sordi,
illi vuani u stessu jocarialli, tedefonini e vari cazzarialli.

Arriva cuss’ì a sira.
A famiglia e tutta allu tavudu.
A fimmina, e schatteata e fatiga a cucineari tutta a jurneata.
D’omu, chinu cumi na vutta e prosecchinu,
e diventeatu russu cumi nu tacchinu,
mentri i quatrarialli aspettani tutti i rigadialli.

Supa a tavuda e tuttu a beasi e pisci e de verduri,
ci su tutti i 13 pitanzi e da tradiziuni:
I cadameari, i gamberoni,
a pasta c’cu la mullica e l’lì frittelli e cavudu a fiori.
U’ r’re però e sudi unu: u baccadà,
ca cuattu cu pipi o semplicementi vullutu,
t’inchi la dingua e la vucca ca ti sianti addicrià.

Doppu mangeatu cumi nu uarchi,
d’acriteani su tutti sudeati cumi puarci.
Fina a menzannotti si joca alli carti:
pocu m’porta si si fa na scupa, nu trissetti o nu patrunu.

A menzannotti, tutti alla g’ghiasa.
Alla ricota, si rumpini panettoni e spumanti
e si feani d’aguri a tutti quanti.
Pò piaciri o no ma chissu è l’acriteanu
ca puri ca è povaru fori,
i ricchizzi i tena nt’tru cori.

(MANUEL FRANCESCO ARENA)

AUGURI A TUTTI.